vertrek

Ik vertrek op dinsdag 18 februari richting Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Gedurende de drie maanden zal je me kunnen volgen op de blog! Voeg je e-mail adres toe in onderstaande balk en blijf op die manier ook op de hoogte.

Groeten Jonas

.

.

woensdag 14 mei 2014

Vaarwel aan het land van goud en suiker.

Trouwe lezer,

Het is zover. Een tijd die ik zo lang mogelijk probeerde te vermijden…  De tijd om afscheid te nemen. Pijnlijk om te beseffen dat dit het laatste berichtje wordt vanuit het land dat me op verschillende vlakken geraakt heeft. We namen deze week afscheid van de collega's en leerlingen. We sloten dit hoofdstuk af met een spetterend schoolfeest en wierpen een laatste blik op de omgeving waar we deze periode geleefd, gewerkt, genoten, gezweet en gezwoegd hebben.














Krijsende papegaaien die ons pad kruisten terwijl we nog half slapend op de fiets reden. De opkomende vuurbol die ieder dag het beste van zichzelf gaf  rond een uur of zes in de ochtend. De hobbelige en meest oncomfortabele ritten uit mijn leven in de bus om ons schooltje te bereiken. De liters water die ik door mijn keelgat heb gejaagd, kunnen zelf niet in liters uitgedrukt worden. Gewoon het besef dat ik niet meer zal wakker worden in dit prachtig stukje zonovergoten land zal vrees ik pas doordringen eens ik terug in België ben…

De drie maanden zijn precies als een oogwenk voorbij geflitst. Als ik even terug blik naar mijn eerste blogberichten en de eerste dagen hier in Suriname dan is het precies onwerkelijk. Ik herinner me nog goed dat ik hier als spierwit Belgje mijn weg probeerde te banen in het drukke verkeer, me insmeerde met factor 50 die voor gene meter hielp en probeerde het stratenplan van Paramaribo in het hoofd te scannen. Nu ik het leven hier eindelijk onder de knie begin te krijgen en een beeld kan vormen van de echte Surinamer is het tijd om de trekrugzak vol te proppen met onbeschrijfbare of ontastbare ervaringen en momenten. Het enige wat ik hier zal missen, missen als kiespijn, zijn die vreselijk irriterende niet- zoemende muggen die dag en nacht voor verschrikkelijk jeuk en ergernissen gezorgd hebben. In plaats van een portefeuille in mijn achterzak, nam ik altijd een flesje Tropical Bush mee om het dagelijks als melk over me te gieten.
Voor jullie is het lezen van deze berichten en het zien van de foto's maar een fractie van wat ik hier allemaal meegemaakt heb. De momenten, de ontdekkingen en de culturele verrijking die ik hier heb mogen beleven, zijn niet samen te vatten in woorden, zinnen of boeken. Toch heb ik jullie elke week zo goed mogelijk proberen te boeien met mijn nieuwtjes. Af en toe stak ik er een fotootje bij om jullie een beeld zonder geluid mee te geven. Ik hoop dat ik jullie op een zo goed mogelijk manier heb laten meereizen in mijn Surinaams verhaal. Het was een moeilijke opgave om een 1000- tal foto’s te selecteren naar 150, maar op die manier wordt het voor jullie ook niet té langdradig ;). Nog even wachten. Ze worden binnenkort gepubliceerd.


Voor de personen die in de toekomst ook van plan zijn om een stage in het buitenland te vervolledigen, kan ik dit alleen maar aanmoedigen! Als je de kans krijgt om tijdens je opleiding stage te lopen in het Zuiden grijp hem dan met beide handen. Op het eerste moment schrikt het je misschien een beetje af of denk je dat het niet aan jou besteed is, maar eens je de uitdaging hebt aangenomen zal het iets zijn dat niemand nog ooit van je zal kunnen afnemen. Je breekt even uit het dagdagelijkse patroon en laat je meeslepen door wat de rest van de wereld je te bieden heeft. Once in a life time! Voor mensen die er op reis zouden gaan: ook dit is zeker een aanrader! Paramaribo zelf is leuk, mooi en fascinerend, maar je kunt er niet langer dan twee dagen je tijd vullen. Het binnenland daarentegen biedt je ongelofelijke tochten. Voor goede organisaties en tips kun je me altijd contacteren. Ik hielp je zeker op weg.




















Als laatste, maar niet onbelangrijk. Een dankwoord voor diegenen die het laatste hoofdstuk uit mijn opleiding compleet hebben gemaakt. Een dikke dankjewel aan:

- Alle trouwe lezers die mijn verhaal en weekboek op de voet gevolgd hebben;
- Mijn familie, vrienden en docenten van de Vives Hogeschool die me tijdens de voorbereidingen gesteund en geholpen hebben om dit avontuur te verwezenlijken;
- Lisa en Famke waar ik 90 dagen mee heb samen geleefd en waarmee ik dit avontuur heb mogen delen. Bedankt voor de fantastische ervaringen, hilarische momenten hier in en buiten de Londenstraat;
- De stagiaires van Antwerpen en Gent waarmee we leuke tijden hebben beleefd hier in Suriname;
- De collega's van Openbare School Commissaris Simonspolder die me de kans gegeven hebben om mijn laatste stage te kunnen verwezenlijken. In het bijzonder aan de familie Dongen die ons als tweede familie verzorgde en ons leidde doorheen onze stageperiode. Jullie warmte hebben we bovenop de ander warmte dubbel zo hard gevoeld;
- Raggie Slijngard die altijd voor ons klaar stond, ons hielp bij problemen en praktische zaken en die ons liet proeven van de Surinaamse natuur en cultuur;
-De airco die dag en nacht voor me draaide, me liet op adem komen en me liet vermijden om flauw te vallen in deze tropische en wel snikhete sauna.














Nu rest mij nog alleen het inpakken van de valiezen en het opruimen van het huisje. Zaterdagnamiddag vertrekken we richting Zanderij, waar het vliegtuig ons zal staan opwachten...
Suriname, je hebt me de tijd van m'n leven gegeven! De herinneringen zijn gegrift en gestold in mijn geheugen. Momenten waar ik altijd met een lach op zal terugblikken!


Brasa, aboeng!



zaterdag 10 mei 2014

Week van de gezonde snoepen!

Vorige week maandag was het terug zover. Na een productieve paasvakantie met afwisseling tussen ontspanning en werken voor school, startten we met volle moed aan onze allerlaatste volle lesweek in Simonspolder. Het project gezonde voeding stond volledig op punt. We hadden affiches gemaakt en overal op het schooldomein verspreid. Dinsdag maakten we nog enkele afspraken met de collega’s en werkten we alles tot in de puntjes af om dan de woensdag uiteindelijk van start te gaan. Ik nam klas vier, vijf en zes voor mijn rekening. Lisa en Famke namen de lagere klassen en de kleuterklassen voor zich. De leerlingen waren heel enthousiast om mee te werken aan het project dat we op poten hadden gezet. We hebben, naar ons gevoel, kunnen laten inzien dat het voedingspatroon van sommigen niet al te best was en dat we daar verandering in wilden brengen. Ze hebben nu (hopelijk) ingezien dat snoepen, frisdrank en andere suiker bevattende zoetigheden heel wat schade kan veroorzaken aan het lichaam. Alle klassen werkten zeer goed mee. In ieder klas gaf ik hetzelfde project, maar met het verschil dat ik in iedere klas het niveau wat verhoogde. Het was een uitdaging om tijdens de voorbereidingen didactische leermiddelen te ontwerpen. Kopiëren en projecteren was niet mogelijk dus ontwierp ik mijn eigen visueel materiaal om tijdens de lessen te tonen. Ik tekende alles uit en hielp ook Famke en Lisa met het uittekenen van een actieve voedingsdriehoek. Het integreren van mijn beide vakken, zowel project algemene vakken en plastische vakken, kwamen in grote mate aan bod. Ik liet ze dan ook creatief aan de slag gaan. Ze kregen namelijk de opdracht zelf affiches te ontwerpen om gezonde voeding bij de Surinaamse jongeren te stimuleren. Om zoetigheden te vervangen door gezonde snoepjes gingen we met Su- Ann naar de woensdagmarkt om kilo’s watermeloenen, appels, ananassen en bacove (bananen) in te slaan. Op vrijdag maakten Lisa en Famke met de leerlingen van klas drie fruitsatés die we tijdens de pauzes verkochten. De verkoop van de lekkere vitaminebrochettes waren een groot succes! De kleine winst die we maakten, doneerden we maar al te graag aan de school.

















Er werd ook op toegezien van alle collega’s dat er geen snoep of frisdrank werd gedronken op school. Mevrouw Dongen zorgde er zelf voor dat de drankencentrale gedurende die drie dagen geen frisdrank kwam leveren. We apprecieerden dus ook de inzet en de steun van de medecollega’s. Zonder hun hulp was het ook zeker niet gelukt.

Nu zondag maak ik samen met de man van Su- Ann en Johan Dongen een naambord voor de school uit vers gesneden hout dat we in de grond zullen planten voor het schooldomein. De volgende week zit ook al aardig gevuld. Maandag gaan we met de hele school dansen op een liedje dat we met iedere klas ingeoefend hebben. Dinsdag nemen we met spijt in het hart afscheid van de school. Vrijdag gaan we nog met enkele collega’s lekker uit eten voor we dan zaterdag terug op het vliegtuig stappen. Nog niet getreurd. Volgende week lanceer ik het allerlaatste blogbericht van mijn groot avontuur!

Tot dan!




donderdag 1 mei 2014

De laatste voorbereidingen!



Vorige week vrijdag vertrokken we met de collega’s van Simonspolder op teambuildingsactiviteit. Jammer genoeg kon niet iedereen deelnemen. Het beloofde in ieder geval een leuke en mooie dag te worden. Met acht collega’s stapten we in een busje richting Overbridge. Een klein strandje aan de Surinamerivier. Met kilo’s eten en lekker drinken namen we plaats in een afgehuurd hutje die ons beschermde tegen de brandende zon. We maakten een leuke wandeling, genoten van een lekker middagmaal en een deugddoend dutje in de hangmat. Vervolgens namen we een verfrissende plons in de warme wateren. Aan alle mooie liedjes komt natuurlijk een einde en trokken we ’s avonds, met spijt in het hart, terug richting de Londenstraat.
In het weekend kroop ik met volle moed terug achter mijn schoolboeken om de grote lijnen van mijn project uit te schrijven. Daarnaast werden we ook verwacht in de Koffielaan voor een afscheidsdrink. De stagiaires van Antwerpen, die hier al twee weken vroeger arriveerden, pakten hun valiezen om terug naar de Belgische oorden te vertrekken. Zondagavond had Ronny (de gids van Suriname Tours) ons meegenomen voor een gezellige barbecue met een groep West- Vlaamse studenten elektromechanica. We wisselden leuke foto’s uit en smulden van de heerlijke kook skills van kok Kenny. Het buikje was mooi gevuld en de nodige portie droge humor heeft ook rijkelijk gevloeid.
Maandag begon ik met de grote lijnen van het project concreter uit te werken. Het idee om dit project op te starten, kwam doordat we geconfronteerd werden met de ongezonde leef- en eetgewoonten van de leerlingen. Elke dag worden er liters frisdrank verkocht, lopen kinderen met chips, snoep en andere vettigheden rond op de speelplaats. Dit allemaal terwijl Suriname, een land vol met vitaminen, bruist van het gezonde fruit en groenten... Ons doel is het stimuleren van gezonde en evenwichtige voeding bij de jeugd. We willen hun op een leerrijke manier bewust maken van de schadelijke gevolgen die zich op lange termijn kunnen uiten. Het project zal drie dagen in beslag nemen. Elke dag neem ik een andere klas voor mijn rekening. Zowel klas 4, 5 en 6. Dinsdag ging ik voor de laatste keer naar 'Stichting Kikker'. De leerlingen werkten hun leuke creaties af en gaven ze mooi kleur. Niet alleen zij waren trots op hun werken, de begeleiders ook uiteraard!


De paasvakantie loopt hier met andere woorden bijna op zijn einde en op maandag 5 mei gaat onze laatste volle schoolweek al in. Spannend!

Tot binnenkort?